Biopotraviny

BIOPOTRAVINY

BIOPOTRAVINY A BIOPRODUKTY - CO VLASTNĚ JSOU?

Lidé, kteří chtějí pečovat o své zdraví, musí věnovat pozornost také svému stravování a orientují se proto na "zdravou výživu". Ta může být nejrůznější, protože stravovacích specializací existuje celá řada (vegetariánství, veganství, makrobiotika...). Spotřebitelé by však do svých jídelníčků neměli pouze zařazovat více či méně celozrnných potravin, luštěnin, ovoce a zeleniny, měli by se začít také více zamýšlet nad tím, odkud jejich potraviny pochází, jak byly pěstovány a zpracovány a zda-li při jejich výrobě nedocházelo k poškozování životního prostředí. Proto by spotřebitelé měli volit právě biopotraviny.

Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek.

Bioprodukt je tedy surovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství. Může to být například zelenina, ovoce, obiloviny, luskoviny, olejniny, syrové mléko, vejce nebo zvířata v kusech. Tyto bioprodukty mohou zákazníci nakupovat zejména tzv. ze dvora (přímo na farmě), v prodejní síti je jich k dostání prozatím velice málo. Bioprodukty jsou výchozí suroviny pro biopotraviny.

Biopotraviny se vyznačují vysokou kvalitou, výraznou a nefalšovanou chutí, v případě zeleniny a brambor také dobrou trvanlivostí. Jsou navíc potraviny ekologicky, eticky a sociálně akceptovatelné. Jejich koupí investujete peníze nejen do vlastního zdraví, ale i do životního prostředí a našeho venkova.

Výroba biopotravin je vymezena zákonem č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.

Zakázáno je např. bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií atd. Nesmí se také používat syntetické přídatné látky (např. syntetická sladidla). Existuje pozitivní seznam povolených přídatných látek, tzv. éček, jedná se přitom o látky v přírodě běžné nebo zhotovené z přírodních surovin, např. kyselina askorbová (vit. C), oxid uhličitý, kyselina mléčná, kyselina citrónová, karubin, atd.

Seznam certifikovaných biopotravin je zveřejněn na intrnetových stránkách www.kez.cz (Kontrola ekologického zemědělství, o.p.s.).

Výběr z naší nabídky:
FIALKOVÝ KRÉM INTENSIV

Jizvy po operacích, poškození po ozařování, při otoku lymfatických uzlin, Hodkinově nemoci, cysta, útvar v prsou, bradavice
Použití: vtírání.
... více



MAITRANK - Pelyňkové víno

Ledviny, překyselení organismu, porucha žaludku a trávení, zánět v podbřišku, výtok, zanesení srdečně cévním systému, vysoký krevním tlak, špatný zraku, nachlazení,plíce, střeva,kůže.
Složení: jarní pelyňková šťáva, víno, med.
Dávkování: májový nápoj se pije jedna likérová sklenka /20 ml / od května do října, před snídaní- nalačno. Nápoj se pije každý třetí den- vždy dva dny vynechat! Není určeno pro děti.
... více



LIXIVUM DENTALE - Víno s révovým popelem

Paradentoza, zubní kaz, afty, reakce na fluor, zuby, dásně.
Použití: před spaním láhev s vínem silně protřepeme. Trochu odlijeme a důkladně si jím vyčistíme zuby. Vyplivneme a už nevyplachujeme . S touto příjemnou chutí jdeme spát. Kdo si chce uchovat zdravé a bílé zuby do vysokého věku ať si ráno ústa vyplachuje studenou vodou, několikrát za sebou. Vodu vždy nechá v ústech do ústní teploty, která uvolní ze zubů povlak.
... více